Je beste vriendin belt je in tranen op, want haar geliefde kat is overleden. Nu wil je er natuurlijk alles aan doen om haar te steunen in deze moeilijke periode, maar hoe doe je dit het beste? Rouw is per persoon erg verschillend, dus houdt vooral goed in je achterhoofd wie je aan het steunen bent. De een zal het fijner vinden om te knuffelen dan de ander. Om toch wat algemene tips te geven over wat je kunt doen als een geliefde haar huisdier is verloren hebben we de volgende lijst samengesteld.
1. Luisteren en geduld
Zorg ervoor dat je een luisterend oor bent. Het kan iemand enorm helpen om het verhaal (meerdere malen) te vertellen. Het is niet erg als het even stilvalt, laat dit ook toe. Hoe vaker iemand het verhaal over het overlijden van zijn of haar huisdier vertelt, hoe meer ze bezig zijn met de verwerking.
2. Wegnemen van schaamte
Het komt regelmatig voor dat iemand zich schaamt, omdat ze het verlies van een huisdier vergelijken met het overlijden van een persoon. Stel iemand hierin gerust, het is helemaal niet gek om het verlies van een huisdier heftig te ervaren. Een huisdier is een volwaardig lid van een gezin en als het beestje ineens wegvalt laat dit een leegte achter.
3. Hulp bieden
Ook kun je concrete hulp aanbieden. Vraag bijvoorbeeld: “Zal ik vanavond koken voor je?” of “Zal ik morgen even boodschappen voor je doen”. Hoewel “ik ben er voor je als je iets nodig hebt” welgemeend overkomt, is een persoon soms zelf niet in staat om hulp te vragen. Concrete vragen kunnen daarom meer effect hebben.
4. Troostende woorden bij verlies
Het is soms moeilijk om de goede woorden te vinden om iemand te steunen. Een paar dingen die je wel kunt zeggen zijn bijvoorbeeld: “Ik weet dat je veel van hem of haar hield” of “Weet dat ik aan je denk”.
Er zijn ook een paar dingen die je beter niet kunt zeggen. “Ik weet precies hoe je je voelt” kan verkeerd vallen. Rouw is heel persoonlijk en dus voor iedereen anders. Zeg ook niet “Het is beter zo” of “Hij of zij is op een betere plek”, hierdoor wordt iemand niet gerustgesteld.
5. Neem gedrag niet persoonlijk
Iemand beland in een moeilijke periode als hij zijn huisdier verliest. Soms kunnen ze dan anders reageren dan normaal. Ze zijn bijvoorbeeld killer of reageren kortaf. Neem dit vooral niet persoonlijk, er is een grote kans dat ze dit niet zo bedoelen.
6. Volgende stap
Er zijn verschillende fases van rouw, waar een persoon doorheen gaat. Na verloop van tijd wordt het voor iemand makkelijker om over zijn of haar huisdier te praten. Op dit moment kun je samen nadenken over hoe je het leven van het diertje kan vieren. Dit kan bijvoorbeeld door het neerzetten van foto’s en kaarsjes.
Ideeën: Dit kan bijvoorbeeld met een op maat gemaakt schilderij, een as-sieraad, armbandje, of nog veel meer. Op Etsy zijn er veel kunstenaars die memoires maken voor huisdieren. Neem hier zeker een kijkje.
Een helpende hand
Dierencrematorium Heerhugowaard biedt individuele crematie, separaat crematie, collectieve crematie, thuis ophalen service, persoonlijk afscheid en begeleiding. Wij zijn er om te helpen bij het rouwproces. We proberen jouw wensen zo goed mogelijk te begrijpen en deze vervolgens te realiseren.
Neem contact met ons op via de contactpagina of bekijk onze uitgebreide diensten via de services pagina. Dierencrematorium Heerhugowaard leeft mee met je verlies en helpt je met het rouwproces.