Uw geliefde huisdier is overleden. Wat nu?

Uw geliefde huisdier is overleden. Wat nu?

Als uw huisdier sterft, is dat een ingrijpende gebeurtenis. Een ingrijpende gebeurtenis die gepaard kan gaan met veel verdriet. Wanneer uw huisdier is overleden, zult u echter toch een paar praktische zaken moeten regelen en keuzes moeten maken over wat er na het overlijden met uw huisdier moet gebeuren.

Uw huisdier laten cremeren of uw huisdier laten begraven, zijn twee van de vele opties. Een belangrijke eerste stap in het verwerkingsproces is in ieder geval om op een waardige manier afscheid te nemen. Bij Dierencrematorium Heerhugowaard laten we u op een persoonlijke manier afscheid nemen.

Huisdier overleden? De mogelijkheden

Bij het overlijden van uw huisdier heeft u verschillende mogelijkheden:

Huisdier cremeren

Een van de mogelijkheden is om uw huisdier te laten cremeren. Bij ons heeft u de keuze uit een collectieve crematie of een individuele crematie. Het huisdier kan door ons worden opgehaald of door u worden gebracht en uiteindelijk worden verstrooid of in een urn worden meegenomen.

Huisdier begraven op een begraafplaats

Wist u dat er speciale dierenbegraafplaatsen zijn om uw huisdier te laten begraven? Maak het helemaal bijzonder met een speciale herdenkingsbijeenkomst in een dierenuitvaartcentrum.

Begraven in eigen tuin

In sommige gemeenten is het toegestaan om uw huisdier in uw eigen tuin te begraven. De precieze regels over een dier begraven in eigen tuin kunt u opvragen bij uw eigen gemeente.

Opzetten

Een andere mogelijkheid is om uw huisdier op te laten zetten. Hiervoor moet u een preparateur benaderen. Voor sommigen is het een fijne manier om het dier bij zich te houden. Maar het is wel belangrijk om u te realiseren dat u met het opgezette dier uw huisdier niet terugkrijgt.

Beschikbaar stellen aan de wetenschap

In de regio Utrecht is het ook mogelijk om uw overleden huisdier beschikbaar te stellen aan de wetenschap. Het lichaam van uw huisdier kan via een deelnemende dierenarts aan de Universiteit van Utrecht worden geschonken. Meer informatie hierover leest u op www.proefdiervrij.nl.

Destructie

Wanneer een dier geen speciale bestemming heeft, wordt deze meegenomen voor destructie. Dit gebeurt meestal wanneer een huisdier bij de dierenarts wordt gebracht na overlijden. De reststoffen worden uiteindelijk vaak gebruikt om door middel van verbranding energie op te wekken.

De laatste optie is geen optie die gewild is. Het is dus belangrijk om duidelijke keuzes te maken, want alleen op deze manier krijgen u en uw dier het verdiende waardige afscheid. Bij Dierencrematorium Heerhugowaard helpen we u graag bij het maken van de juiste keuze. Neem gerust contact met ons op. Wij hebben altijd aandacht voor zowel dier als baas.