Het overlijden van een maatje kan ook bij dieren voor verdriet en rouw zorgen. Het is belangrijk om te weten dat elk dier anders kan reageren op het verlies en dat het rouwproces doorgaans korter en minder emotioneel is dan dat van mensen. Als eigenaar kun je je rouwend huisdier helpen bij het verwerken van het verlies. Hier zijn een paar tips:
Vijf tips voor het helpen van jouw rouwende huisdier
1. Observeren: Let op tekenen van lusteloosheid, gebrek aan eetlust, niet willen spelen of wandelen en het zoeken naar het maatje. Overmatig hijgen, in de eigen staart bijten, pacing, extra aandacht vragen, janken of blaffen, in huis plassen, in het niets staren, dingen vernietigen, enzovoort kunnen ook tekenen zijn van rouw.
2. Behoud de oude structuur: Probeer zoveel mogelijk de dagelijkse routine te behouden. Geef op de normale tijden eten en ga op de normale tijden naar buiten. Laat het mandje van het overleden huisdier nog even staan, zodat de geur kan vervagen en je rouwend huisdier hier aan kan wennen.
3. Geef rust: Laat je huisdier met rust en vermijd het uithuilen bij je huisdier. Dit kan voor verwarring en extra stress zorgen.
4. Zorg voor je andere huisdier: Verwaarloos je andere huisdier niet. Speel er genoeg mee en kom voldoende buiten, zodat hij niet in de rouwfase blijft hangen.
5. Tijd voor een nieuw huisdier: Overweeg pas een nieuw huisdier in huis te nemen als jij en je overgebleven huisdier voldoende tijd hebben gehad om te rouwen. Het introduceren van een nieuw huisdier bij je overgebleven huisdier kan voor stress zorgen, dus zorg voor een rustige overgang.
Als je huisdier langdurig lusteloos blijft of niet meer wil eten of drinken, is het raadzaam om contact op te nemen met een dierenarts.
Het is belangrijk om te onthouden dat elk dier anders is en dat er geen “juiste” manier is om met rouw om te gaan. Het belangrijkste is om liefde en geduld te tonen tijdens deze moeilijke tijd.