Het resomeren van huisdieren: een duurzaam alternatief voor crematie

Het verliezen van een huisdier is een emotionele gebeurtenis. Veel mensen kiezen ervoor om hun huisdier te laten cremeren, maar er is een duurzamer alternatief: het resomeren van huisdieren. In deze blog leest u alles over deze methode en waarom het een goed alternatief kan zijn.

Wat is resomeren?

Resomeren is een proces waarbij het lichaam van een overleden huisdier op een duurzame manier wordt afgebroken. Het lichaam wordt in een speciale tank geplaatst gevuld met water en alkali. Door middel van een chemische reactie wordt het lichaam afgebroken tot er alleen nog maar botten en as overblijven. Dit proces duurt ongeveer 4 tot 6 uur.

Waarom is resomeren duurzamer dan crematie?

Het resomeren van huisdieren is duurzamer dan crematie omdat er geen uitstoot van broeikasgassen plaatsvindt. Bij crematie wordt het lichaam van het huisdier verbrand en komt er CO2 vrij. Bij resomeren is er geen verbranding en wordt er geen CO2 uitgestoten. Het proces van resomeren gebruikt ook minder energie dan crematie.

Wat zijn de voordelen van resomeren?

Naast de duurzaamheid van het proces heeft resomeren nog een aantal andere voordelen. Zo is het proces zachter voor het lichaam van het huisdier dan crematie. Het lichaam wordt niet blootgesteld aan hoge temperaturen en er blijft meer as over dan bij crematie. Daarnaast kunnen bij resomeren ook implantaten, zoals pacemakers, worden verwijderd en gerecycled.

Waar kan ik terecht voor het resomeren van mijn huisdier?

Het resomeren van huisdieren is nog niet heel bekend in Nederland, maar er zijn wel al een aantal dierencrematoria die deze dienst aanbieden. Helaas bieden wij deze dienst nog niet aan, maar wij zijn hier wel mee bezig.

Conclusie

Het resomeren van huisdieren is een duurzaam alternatief voor crematie. Het is zachter voor het lichaam van het huisdier en er wordt geen CO2 uitgestoten tijdens het proces. Hoewel het nog niet heel bekend is in Nederland, bieden sommige dierencrematoria deze dienst al aan. Overweeg deze methode dus bij het afscheid nemen van uw huisdier.