Deze afbeelding wordt ter decoratie gebruikt. Het is mogelijk om bij ons een pootafdruk te laten maken van uw huisdier. Laat uw hond cremeren - cremeren hond

Hoe dieren omgaan met rouw en verlies

Wanneer een huisdier overlijdt, voelen we als mensen de pijn van het verlies. Maar wist u dat dieren als honden en katten ook pijn voelen bij het verlies van een geliefde? Dit geldt zowel voor het verlies van mensen als voor het verlies van dieren onderling. De band die u met uw hond of kat opbouwt, blijkt dus echt tweezijdig te zijn. Maar hoe ziet het rouwproces bij dieren eruit? En hoe moet u hiermee omgaan?

Wat is rouwen?

Een huisdier rouwt ook bij het verlies van hun baasje of een van hun huisdierenvriendjes. Hoe een dier rouwt is afhankelijk van de aard van het beestje. Het ene dier wordt stil, lusteloos en zoekt een rustig plekje op. Het andere dier wordt juist wat agressiever: gaat krabben, bijten en blaffen.

Rouw bij een hond

Wanneer een dierbaar mens of dier komt te overlijden, gaat dit niet onopgemerkt aan honden voorbij. Elke hond maakt zijn eigen rouwproces door. Een hond voelt zich van nature veilig bij structuur, bij een hiërarchie. Valt het baasje weg, dan valt ook deze hiërarchie, structuur en dagindeling weg: datgene wat ze het meeste gaan missen.

De ene hond weet hier beter mee om te gaan dan de ander. Sommige honden raken depressief of lusteloos. Slecht eten, veel blaffen, onrustig worden, binnen poepen: allemaal symptomen die hierbij horen. Een hond kan dagenlang bij de deur zitten wachten tot zijn baasje weer terugkomt.

Hoe troost ik een hond?

Hoe kunt u uw hond het beste troosten:

  •        Routine, wees lief en geduldig.
  •        Houd uw eigen verdriet bij de hond weg, probeer kalm te blijven.
  •        Zorg voor de nodige afleiding: veel aandacht geven, veel bewegen, structuur en leiding.

Rouw bij een kat

Ondanks dat katten altijd erg nonchalant lijken, rouwen ze ook. De ene kat is langdurig van slag, de andere kat pakt de draad sneller op. Andere gezinsleden kunnen hier ook invloed op uitoefenen, katten zijn namelijk overgevoelig voor stress en veranderingen in gedrag en omgeving.

De meest voorkomende gedragsverandering bij katten is meer miauwen. Ook veel slapen, minder eten en aanhankelijkheid zijn opvallende symptomen.

Hoe troost ik een kat?

Hoe kunt u uw kat het beste troosten:

  •        Probeer regelmaat te houden, zodat het vertrouwen weer terugkomt en geef aandacht door te aaien en gerust te stellen.
  •        Schiet hierin niet door, want hierdoor kan de kat ook stress krijgen.
  •        Beweging en spelen.

 

Wilt u meer weten over het rouwproces van dieren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Dierencrematorium Heerhugowaard helpt u graag.