Brrr… stook de kachel maar op want de koude wintermaanden zijn weer begonnen. Nu is het voor ons heel makkelijk, lekker dikke truien aan, warme schoenen en pluizige dekentjes houden ons lekker warm. Maar hoe zit dat bij onze lieve kat in de winter?
Warmte
Ook al hebben katten, de naaktkat daargelaten, een dikke vacht, onze viervoeters zoeken toch ook graag de warmte op.
Buitenkatten
Laten we eerst met de buitenkatten beginnen. Onze buitentijgers zullen zich voorbereiden op de koudere maanden door van vacht te wisselen. Ze krijgen een wintervacht met een isolerende ondervacht Desondanks dat de natuur hen zo tegen de koude zou moeten beschermen, houden ze toch ook van een knusse, warme thuis.
Binnenkatten
Binnenkatten gaan heel veel slapen (dit kan oplopen tot maar liefst 20 uur per dag) om zo hun energie te sparen om hun lichaam op temperatuur te houden. Ze genieten dus van veel slaap en warmte. Zorg ervoor dat je kat veel warme slaapplekjes heeft. Je kan ze bijvoorbeeld blij maken met een warm mandje, een warmtekussen en een dekentje. Om ervoor te zorgen dat ze niet heel de dag slapen en dat hun warmtepeil toch constant blijft, zullen ze spelen ook wel op prijs stellen.
Als je kat weinig of geen vacht heeft, kan je hen altijd een truitje aandoen. Nee, dit is geen marteling zoals sommigen zouden denken. Deze beestjes kunnen het écht wel heel koud hebben.
Gezondheid
Bij deze kouden tijden is het voor jouw huisdier ook makkelijker om wat op te lopen. Verlies de gezondheid van je trouwe vriend dus niet uit het oog. Besteed aandacht aan, onder andere, hun vacht, huid en pootjes. Net zoals bij ons kan de droge winterlucht hun huid en haren aantasten. Sommige katten kunnen een droge, rode en schilferige huid krijgen door verminderde vochtigheid.
Dit kan opgelost worden door omega-3 vetzuur supplementen aan hun voeding toe te voegen, zodat ze beter vocht vasthouden.
En ook aan hun vacht moet worden gedacht. Het is goed om je kat regelmatig te borstelen. Zo haal je alle viezigheid die bijvoorbeeld in sneeuw zit uit hun vacht. Door regelmatig te borstelen voorkom je ook dat er klitten en matten ontstaan in hun dikkere winter vacht.
De buitenkat zal vaak in aanraking komen met strooizout, sneeuw en kou. Smeer de kussentjes eens in met potenbalsem. Dit voorkomt scheurtjes en andere narigheden onder hun pootjes. Controleer ook de vacht van je buitenkat. Ze hebben dan wel een dikke pels, maar dit wil niet zeggen dat ze niet kunnen onderkoelen. Ook kunnen ze persongeluk blootgesteld worden aan chemicaliën die in antivries en strooizout zitten. Om tegen dit laatste te helpen kun je ze ook altijd even afdrogen als ze binnen komen.
Water
Veel katten zullen voorkeur geven om te drinken uit vijvers of uit stilstaand water. Het kan zijn dat die vijvers bevroren zijn en je kat dus minder drinkt. Zorg er dus voor dat je thuis altijd voldoende water hebt klaarstaan. Het kan anders zijn dat je kat een blaasontsteking of last van constipatie gaat krijgen. Als je merkt dat je waterbakje bevriest kun je ook een waterfontein plaatsen. Stromend water bevriest minder snel, dus dit voorkomt dat je kat ergens anders opzoek gaat naar iets te drinken.
Kwetsbare katten
Indien je een oudere kat of kittens hebt, raden sommige dierenartsen aan om ze binnen te houden, omdat ze een minder sterk immuunsysteem hebben. Vergelijk het maar met baby’s en ouderen bij ons. Eigenlijk is het heel logisch.
Voeding
Buitenkatten kunnen in de winter wat extra voeding gebruiken. Hoeveel dit ongeveer is kun je het beste aan je dierenarts raadplegen. Dit heeft alles te maken met lichaamsbouw, leeftijd en karakter. Voor een binnenkat hoeft de voeding in principe niet aangepast te worden. Meer eten kan voor hun leiden tot overgewicht.
Verwen je kat maar lekker tijdens deze koude wintermaanden. Knuffel ze eens extra op de bank en geniet van elkaars warmte. Ze zullen het zeker op prijs stellen.