Dierencrematorium Heerhugowaard vanaf de achterkant - Dierencrematorium voor honden, katten, knaagdieren en vogels

Kinderen en de dood van een huisdier: 5 tips!

Kinderen en huisdieren zijn vaak elkaars beste vrienden. Uw huisdier is dus erg belangrijk voor uw kind. Het zijn maatjes waar ze lief en leed mee delen. Vaak is de dood van een huisdier voor uw kind de eerste confrontatie met de dood  en daarom ook erg belangrijk om hier goed mee om te gaan. Wij geven u vijf belangrijke tips om uw kind bij te staan bij het verlies van hun vriend.

Afscheid nemen

Het allerbelangrijkste en allereerste wat moet worden gedaan is op een goede manier afscheid nemen. Uw overleden huisdier moet op een speciale en waardige manier worden behandeld. Hier kunnen we u bij Dierencrematorium Heerhugowaard bij helpen. We organiseren collectieve, separate of individuele crematies in een prachtige omgeving.

Naast een crematie kunt u er ook voor kiezen om uw huisdier op een speciaal daarvoor bedoelde dierenbegraafplaats te begraven of, indien mogelijk, in uw eigen achtertuin.

Wees open en eerlijk

Het is belangrijk om altijd open en eerlijk te zijn. Is uw huisdier bijvoorbeeld ongeneeslijk ziek? Bereid uw kind hier dan altijd op voor. Laat uw kind gevoelens uiten, maar wees ook vooral niet bang om zelf uw gevoelens te laten zien. Afscheid nemen van een huisdier is nou eenmaal erg verdrietig.

Gebruik begrijpelijke taal

Houd rekening met de leeftijd van uw zoon en/of dochter en gebruik begrijpelijke taal. Vermijd moeilijke woorden als ‘euthanasie’ en ‘in laten slapen’. Verplaats uzelf in uw kind en gebruik ‘Jip-en-Janneketaal’.

Geen vervanging

Het is geen goed idee om uw oude huisdier snel te vervangen door een nieuw huisdier. Een huisdier, het maatje van uw kind, is niet vervangbaar. Ieder dier is en blijft een unieke vriend.

Boekentips

Gelukkig zijn er goede, begrijpelijke en informatieve boeken over de dood van (huis)dieren verkrijgbaar. Dé manier om het onderwerp bespreekbaar te maken.

  • “Dag muisje”, Robie H. Harris; vanaf ca. 2 jaar
  • “Dat is heel wat voor een kat”, Judith Viorst; vanaf ca. 4 jaar
  • “Vier bevertjes en een kastanje”, Michael Dudok de Wit; vanaf ca. 4 jaar
  • “Mathilde”, J. de Kinder; vanaf ca. 4 jaar
  • “Kikker en het vogeltje”, Max Velthuijs; vanaf ca. 5 jaar
  • “Derk Das blijft altijd bij ons”, Susan Varley; vanaf ca. 5 jaar
  • “Mijn poes Mabel”, J. Wilson; vanaf ca. 8 jaar

Doe iets met het verdriet van uw kind. Houdt uw zoon of dochter van tekenen, knutselen of muziek? Maak hier gebruik van en laat hen hun gevoelens uiten op deze manier. Maak samen een mooie, blijvende en tastbare herinnering.