Hoe zorg je voor jouw konijn in de winter?

Hoe zorg je ervoor dat jouw konijn ultiem kan genieten van de winter?

Twee konijnen samen in een hok in de winter om elkaar warm te houden.

De sneeuw begint uit de lucht te vallen en je stoep wordt langzaam wit. De gure wind waait door de bomen en de bomen zijn kaal. De winter is begonnen. Nu wil jij er natuurlijk voor zorgen dat jouw pluizige dierenvriendje zich goed voelt tijdens deze koude maanden. Dus wanneer moet je konijn naar binnen? Wat voor voer moet je een konijn geven in de winter? Hoe kun je zien of je konijn het koud heeft? In dit artikel hebben we zo veel mogelijk informatie bij elkaar gezocht om jou zo goed mogelijk te informeren over konijnen in de winter. Mocht je toch nog vragen hebben of wil je iets controleren? Neem dan contact op met jouw dierenarts.

1. Kan een konijn buiten in de winter?

Een gezond en volwassen konijn dat altijd buiten heeft geleefd, kan tijdens de wintermaanden dat gerust ook blijven doen in België en Nederland. De natuur voorziet ze namelijk van een dikke wintervacht waarmee ze temperaturen tot ongeveer -15 Celsius kunnen trotseren.
Dit geldt echter niet voor heel jonge, zieke of oude konijnen of voor konijnen die na de zomer zijn buitengezet. Zij hebben minder weerstand en daarom zijn deze temperaturen te laag voor hen.

Het buitenverblijf van de gezonde buitenkonijnen moet wel tegen wind, regen en tocht beschermd zijn. Je kunt het verblijf isoleren door stro en zaagsel neer te leggen, zodat je viervoeters een warm nestje kunnen bouwen. Ook kun je karton gebruiken en tegen de wanden zetten of een deken over het hok leggen om de warmte tegen te houden.
Het is wel belangrijk dat je konijn niet alleen zit. Konijnen zijn groepsdieren en houden van gezelschap. Bovendien kunnen ze zich lekker aan elkaar opwarmen.

2. Wat eten en drinken konijnen in de winter?

In de winter kan het wel eens vriezen dus moet je ervoor zorgen dat het water van je pluizenbol niet bevriest en dat je het regelmatig ververst. Zo voorkom je dat je viervoeter uitdroogt. Bovendien is het aangeraden om op bepaalde tijdstippen drinken te geven. Zo raakt je konijn eraan gewend wanneer hij of zij water krijgt.
Wat betreft het voedsel is het belangrijk dat je konijn veel hooi geeft, want dat is goed voor hun darmen. Korrels geven is ook altijd een goed idee, want dat is juist weer goed voor de vetlaag.
Veel paprika en wortels geven is daarentegen niet altijd een goed idee, want deze bevriezen al gauw: hier kunnen ze snel diarree van krijgen. Ziek zijn kost energie en deze energie hebben ze net nodig in deze koude wintermaanden.

3. Hoe zie ik of mijn konijn het koud heeft?

Let zeker op de gezondheid van je konijn tijdens de winter. Net zoals mensen kunnen konijnen het ook koud krijgen. Controleer dit door aan het kuiltje in hun nek te voelen. Als dit fris aanvoelt, heeft je konijn het dus té koud. Dan is het misschien tijd om het hok beter te isoleren of het een betere plaats te geven.
Zorg dat je konijnen ook voldoende plaats hebben om te kunnen rennen. Zo houden ze zichzelf warm. Leg of hang een paar speeltjes in hun buitenverblijf. Beweging helpt trouwens ook voor de spijsvertering en de bloedsomloop. Let vooral op de gezondheid van je oudere konijnen. Die hebben vaak last van artrose. Oudere konijnen hou je best binnen, in je garage, washok of veranda bijvoorbeeld. Het komt gelukkig niet vaak voor in onze regio’s dat extreme kou lang aanhoudt en dat je konijn gaat onderkoelen, maar het is wel mogelijk. Als je konijn onderkoeld is, breng het dan onmiddellijk naar de dierenarts.

Geef je konijntjes dus veel warmte, laat ze fijn spelen en controleer hun gezondheid in de barre wintermaanden. Ze verdienen het!

Twee konijnen samen in een hok in de winter om elkaar warm te houden.

Bekijk ook onze andere artikelen voor meer tips en advies over dierenwelzijn. Neem contact met ons op bij vragen of opmerkingen over het artikel. We horen graag van je.