Logo dierencrematorium groen en geel

gedenkartikelen

Boom van het leven - afscheid nemen van uw geliefde huisdier - dierencrematorium

Mijn huisdier is zijn of haar maatje kwijt. Hoe kan ik hem daarbij helpen?

Ook dieren rouwen bij het overlijden van hun maatje. Dat is duidelijk te merken aan hun gedrag, maar niet ieder dier is hetzelfde. Vergelijk het maar met de mens. Niemand zal op dezelfde manier rouwen.
Vaak heeft het te maken met hoelang de huisdieren met elkaar hebben doorgebracht, hoe goed ze elkaar gekend hebben, of ze nog andere maatjes hebben of ze met hun tweetjes waren. Net zoals mensen, hebben huisdieren vaak hun eigen karakter: de ene kat of hond is wat meer op zichzelf gericht en de andere is socialer. Als je een socialer huisdier hebt, zal die er misschien meer onder lijden dan diegene die meer op zichzelf is.

Het gedrag van een rouwend huisdier

We kunnen het hen niet vragen en zij kunnen het ons niet vertellen of ze verdriet hebben, maar we kunnen ze wel observeren.
Als we over een hond of een kat spreken dan is lusteloosheid een vaak voorkomend signaal van rouw. Ook amper of niet willen eten en/of drinken, geen zin hebben om te spelen of te wandelen kunnen allemaal tekenen zijn dat je huisdier aan het rouwen is om de dood van zijn of haar maatje. Ze gaan hun maatje vaak zoeken. Ze gaan bijvoorbeeld zoeken op de plaatsen waar hun maatje vaak lag.
Overmatig hijgen bij honden, in de eigen staart bijten, pacing ‘ijsberen’, extra aandacht vragen, janken of blaffen, in huis plassen, in het niets staren, dingen vernietigen, enzovoort kunnen met verhoogde stress en dus de rouw te maken hebben.

Normaal gezien is het rouwproces van een huisdier veel korter (een paar weken) en veel minder emotioneel dan dat van een mens. Je huisdier heeft voornamelijk rust nodig. Ook jij als baasje hebt verdriet, maar ga niet bij je achtergebleven huisdier uithuilen, want dat zorgt voor verwarring en dat zorgt alleen maar voor meer stress. Huisdieren voelen onze emoties heel hard aan en nemen deze stress over, we voeden hen met ons verdriet.
Je kan je huisdier het best helpen door niet af te wijken van oude gewoontes. Behoud de oude structuur, geef op de normale tijden zijn of haar eten, ga op de normale tijden naar buiten, enzovoort. Neem niet meteen het mandje van het overleden huisdier weg en dat vanwege de geur. Laat de geur vervagen. Laat je huisdier hier even aan wennen.
Zorg dat je je andere huisdier niet verwaarloost. Kom met hem of haar genoeg buiten en speel er genoeg mee, zodat hij niet in die rouwfase blijft hangen. Geniet van elkaar!
Indien je huisdier lusteloos blijft en niet meer gaat eten en drinken, is het wel verstandig om contact op te nemen met een dierenarts.

Tijd voor een nieuw huisdier?

Misschien denk je er wel aan om een nieuw dier in huis te nemen. Dat kan, maar doe dit niet meteen. Geef jezelf en je andere huisdier de nodige tijd om te rouwen.
Een nieuw huisdier bij je overgebleven maatje plaatsen, zorgt sowieso voor een stressperiode dus is het beter om allebei even te bekomen van dit droevige moment alvorens een nieuw vriendje in huis te nemen.