Rouwen om uw huisdier is heel gewoon

Is uw geliefde huisdier overleden? Dan is het een hele natuurlijke reactie om te rouwen. Het is zelfs noodzakelijk voor het verwerkingsproces en de uiteindelijke acceptatie van het verlies. Persoonlijk afscheid nemen van uw huisdier kan vaak dienen als een mooi startpunt van dit proces. Dierencrematorium Heerhugowaard kan u hierbij helpen. De periode na het overlijden van een huisdier is een tijd van huilen, verdriet, rouwen, treuren en (mogelijk) zelfs depressie.

De vier stadia van het rouwproces

Een rouwproces is voor iedereen verschillend. En er is geen goede of foute manier om te rouwen. Wel kunnen we het rouwproces grofweg onderverdelen in vier stadia: anticipatie, crisis, beproeving en acceptatie.

Anticipatie

Meestal is de mededeling dat de dierenarts niets meer voor uw dier kan doen een grote schok. Om dit te verwerken is het slim om tijd samen met uw dier door te brengen. Een periode die kan dienen als een soort van afscheidsritueel. Is het overlijden van uw huisdier totaal onverwacht? Dan treedt dit stadium (bijna) niet op.

Crisis

Na het overlijden van uw huisdier kunt u in een shocktoestand raken. Gevoelens van ongeloof, verdoving en desoriëntatie gaan hand in hand. Intens verdriet en/of boosheid overspoelt u. Hoe lang het stadium van crisis duurt, is voor iedereen anders. Neem om het goed af te kunnen sluiten in ieder geval de tijd om afscheid te nemen. Dierencrematorium Heerhugowaard kan u bijstaan om op een waardig manier afscheid te nemen van uw huisdier.

Beproeving

In het stadium van beproeving kunt u te maken krijgen met allerlei schuldgevoelens. In dit stadium horen we van eigenaren ook vaak dat ze hun huisdier nog horen blaffen of met de nagels horen krassen. En ook dit is een heel normaal onderdeel van het rouwproces. Een periode die neerslachtigheid met zich kan meebrengen.

Acceptatie

In dit laatste stadium rondt u de verwerking van het verlies van uw (huis)dier af. Wellicht dat u weer openstaat voor een nieuw huisdier of dat u al heeft besloten om juist geen huisdier meer te nemen.

Hoelang duurt het rouwproces?

Voordat het eindstadium is bereikt, gaat er gemiddeld zo’n 8,5 maand voorbij. Probeer het vooral niet te forceren en leg uzelf geen druk op. En vooral belangrijk om te onthouden: verwerken is iets anders dan vergeten, want vergeten doet u uw overleden huisdier nooit. Het dier krijgt voor altijd een plekje in uw hart. Bij Dierencrematorium Heerhugowaard helpen we u graag bij het verwerken en het persoonlijk afscheid nemen van uw (huis)dier. Wilt u meer weten over de manieren waarop Dierencrematorium Heerhugowaard u bij kan staan na het verlies van uw huisdier, neemt u dan contact met ons op.