Het riet langs de sloot - sereen plaatje

Hoe ga je met het verlies van een huisdier om?

Het verliezen van een huisdier kan zeer pijnlijk zijn. Hij of zij maakt al jaren deel uit van de familie en er ontstaat een band die op een gegeven ogenblik onverbiddelijk doorgeknipt wordt.
Elk persoon zal hier anders mee omgaan, elk persoon zal op zijn of haar manier rouwen en hierin is er geen goede of slechte manier. Accepteer wat je voelt, probeer jezelf hier ook niet in te vergelijken met anderen. En misschien wel het aller belangrijkste; voel je niet schuldig.

Accepteer jouw rouwproces

Je huisdier voelde vaak beter aan wanneer je verdrietig was en zocht je dan op, je kreeg een hechte vriendschapsband met je dier, het kan zelfs zijn dat het je beste maatje werd. Het is dus helemaal niet gek dat je het verlies van jouw huisdier enorm zwaar ervaart.
Ook valt er een bepaalde routine weg. De momenten dat je buiten een rondje zou lopen, het dier zou voeren of gewoon lekker met hem of haar op de bank zou gaan zitten. Het heeft hierdoor nog een emotionelere impact. Neem je tijd bij het verwerken van alle emoties en probeer ze niet weg te stoppen. Praat bijvoorbeeld met vrienden of vriendinnen over de leuke herinneringen die je hebt gehad met je huisdier.


Hoe ga je om met de achtergebleven leegte?

Als je begint te merken dat je de meeste emoties een goede plek hebt gegeven kun je gaan nadenken over de ruimte die achterblijft. Hiermee kun je natuurlijk veel verschillende dingen doen. Voor sommige mensen werkt het heel goed om een nieuw huisdiertje te kopen. Een nieuw konijntje, een nieuwe kat, of bijvoorbeeld een nieuwe hond in huis. Als je merkt dat je hier klaar voor bent kun je het opvoeden van dit nieuwe lieve diertje gebruiken om de leegte weer te vullen.
Dit werkt lang niet voor iedereen. Andere mensen vinden het moeilijk om zich open te stellen voor een nieuw huisdier en zetten deze stap dus ook niet. De leegte wordt dan juist gevuld met liefde en herinneringen van het huisdiertje.

Er is geen goed of fout in deze situaties. De enige persoon die hierover kan oordelen ben jij zelf. Luister dus goed naar jouw gevoel en doe alleen waar jij je comfortabel bij voelt.

Aanvoelen

Als je het nog moeilijk vindt om aan te voelen of je toe bent aan een nieuw huisdier kan het helpen om in contact te komen met andere huisdieren. Je kan bijvoorbeeld een tijdje als vrijwilliger in het asiel werken, met de hond van de buren gaan wandelen, gaan dog- of cat-sitten. Dit laatste is een trend die steeds vaker langskomt. Als je gaat dog of cat-sitten pas je op de huisdieren van iemand anders. Soms mag je dan ook in zijn of haar huis wonen. Diegene gaat dan bijvoorbeeld een poosje op vakantie en vind het leuker als er iemand op zijn of haar huisdier past in plaats van het diertje naar het asiel te brengen. Dit kan voor jou een kans zijn om te voelen of je klaar bent voor een nieuw huisdier.

Praten

Een laatste, maar zeker ook belangrijke tip is met anderen praten. En dan kan het vooral helpen om met iemand te praten die hetzelfde heeft meegemaakt. Misschien ken je wel iemand die zijn of haar huisdier verloren heeft? Wat heeft hem of haar geholpen bij het verdriet? Praten helpt echt. Indien je niemand om je heen hebt die je echt begrijpt, kun je altijd beroep doen op social media. Er zijn heel specifieke groepen die zich bezighouden met rouwverwerking en huisdieren.

Merk je dat niets helpt en dat je hulp nodig hebt? Neem dan contact op met een psycholoog. Die kan jou op professionele wijze door het rouwproces heen helpen.

Net zoals bij het overlijden van een mens vraagt het rouwproces bij een huisdier tijd. Forceer niets en doe wat jij denkt wat het best voor jou is. Blijf met mensen praten die begrip hebben voor jouw gevoelens en blijf weg van mensen die er niet empathisch op kunnen reageren.
Probeer jezelf goed te verzorgen, neem een frisse neus, probeer je zinnen te verzetten en sluit je niet op met je verdriet.
Na verloop van tijd kan je misschien wat herinneringen ophalen door wat foto’s van je vriend te bekijken en een herdenkingshoekje in te richten.
Wat je ook doet, verwerk het verlies op jouw ritme en denk eraan: je trouwe vriend zit altijd in je hart.