Hondje in de winter met jas aan

Hoe zorg je ervoor dat jouw hond ultiem kan genieten van de winter?

De koude winterdagen komen er weer aan! De eerste vorst ligt al op de bladeren en de stenen worden steeds gladder. Ondanks de kou moet jouw trouwe viervoeter nog steeds worden uitgelaten. Jij kunt lekker je winterjas aandoen om warm te blijven, maar wat kun je eigenlijk doen om je hond comfortabel te houden in de winter?

In dit artikel proberen we zo goed mogelijk al je vragen rondom het uitlaten van je hond in de winter te beantwoorden, zoals: Heeft mijn hond last van de kou? Is sneeuw slecht voor de poten van mijn hond? Kan ik voorbereidingen treffen voordat we in de kou gaan lopen? Mocht je na dit artikel nog met een vraag zitten? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

1. Kan een hond in de sneeuw lopen?

Het lopen met een hond in de sneeuw kan geen kwaad. Let tijdens het wandelen vooral goed op het gedrag van je hond. Is deze erg aan het trillen, lijkt hij oncomfortabel te zijn, wilt hij niet meer verder lopen en/of trekt hij zijn poten regelmatig op? Dan kan het zijn dat je maatje het koud heeft. Om dit te verhelpen zou je hem bijvoorbeeld een jasje of speciale schoenen aan kunnen doen.

Honden die wat gevoeliger zijn, zoals puppies of oude honden, zullen het sneller koud krijgen. Houd je pup dan extra goed in de gaten. Of sla voor de zekerheid al wat warme hondenkleding in.    

Hond in de winter met sneeuw om zich heen en een jas aan.

2. Kan ik minder lang in de sneeuw lopen met mijn hond?

Dit verschilt per hond. Als je hond iets gevoeliger is voor omstandigheden zal deze misschien eerder huiswaarts willen. Dan kun je je beestje thuis meer stimuleren om te bewegen. Dit kan bijvoorbeeld met speeltjes, honden-puzzels en trucjes.

Andere honden zullen het juist heel leuk vinden in de sneeuw. Deze zullen je normale ronde met liefde aflopen, ondanks de kou. Om je hond verder te stimuleren om in de kou te lopen kun je hem een jasje, sweater of schoentjes aandoen. Dan weet je zeker dat jouw maatje nergens last van krijgt.

3. Is sneeuw slecht voor de poten van mijn hond?

Het is mogelijk dat jouw hond last krijgt van bevriezingsverschijnselen op zijn poten. Door de kou van de sneeuw worden de kussentjes op hun voeten dan erg droog, waardoor er scheuren in ontstaan. Dit kan erg pijnlijk en vervelend zijn voor het dier.

Net als bij mensen kunnen laarzen om de voeten van je hond helpen voorkomen dat hij ergens last van krijgt. Hierdoor komen de kussentjes onder zijn poten niet in aanraking met de ijzige kou en zullen ze minder snel uitdrogen. Er bestaat wel een grote kans dat jouw hond enorm zal moeten wennen aan deze laarzen aan zijn poten. Dit is waarschijnlijk niet vaker voorgekomen. Om je maatje te helpen kun je eerst rustig thuis oefenen met de laarzen. Wees hierbij positief en beloon zijn acties. Positieve woorden en beloningen zullen helpen om een positief beeld aan de laarzen te plakken.

Mochten laarzen toch niet helemaal bij jouw hond passen kun je ook vaseline proberen. Door een riante hoeveelheid crème onder de poot van je hond te smeren wordt er een laagje gecreëerd tussen de sneeuw en de poot. Vaseline helpt ook meteen met het hydrateren van de kussentjes.

Pug in de winter met sneeuw om zich heen en een jas aan.

Heb jij nog winter tips voor het uitlaten van een hond? Laat dan een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *